מוזיאון הגנה
סיורים, אתרים ואנדרטאות

חולון, מקווה ישראל ואזור

משך הסיור: כארבע – חמש שעות, בכלי רכב.

כתיבה וצילום: רמי אהרוני


מפת אזור "חזית חמש" (חזית חולון ומקוה ישראל) בתש"ח (1948)

גבעת הפילבוקס בחולון

מה לשים ב Waze? רחוב המצודה חולון, או גבעת הפילבוקס.

את כלי הרכב נחנה ברחוב המצודה ונעפיל ברגל דרך משעול יוסף בן יהונתן (ממפקדי חולון בתש"ח) אל עבר מרומי הגבעה. על הגבעה נמצאת עמדה ערבית, "פילבוקס" שנבנתה ע"י ערביי הכפר תל א ריש במהלך חודש דצמבר 1947 ואיימה בירי על שכונות חולון. במהלך "מבצע חמץ" של ה'הגנה' (ליל 27 - 28 באפריל 48) תקפו את התל חיילי חט' גבעתי שרק הוקמה באותם הימים. בקרב הקשה נפלו על התל 21 לוחמים, רבים אחרים נפצעו. הערבים ששהו ביפו יזמו התקפת נגד שהביאה לנסיגת כוחותינו. התל עבר סופית לידינו רק לאחר כניעתה של יפו הערבית ב 13.5.48.

ממרומי התל תצפית יפה מזרחה לעבר בית הספר החקלאי מקווה ישראל, אזור, וצפונה לעבר דרום תל אביב.

אתר הפילבוקס (פארק הנוער) פתוח לביקורים, במקום שירותים, ספסלים ושולחנות ישיבה.


גבעת הפילבוקס בחולון

חוסמסה

מה לשים ב Waze? רחוב דוד אלעזר 53 חולון, חוסמסה.

נחזור חזרה אל כלי הרכב ונסע בין רחובות חולון דרומה אל עבר אתר "חוסמסה", הנמצא ברחוב דוד אליעזר 53.

הגן המטופח אותו אתם רואים פתוח לציבור. מולנו ניצב בית אבן גדול ומרשים שנבנה בשנת 1935 מעל לבאר חפורה בעומק של 94 מ', על מנת לספק מים לבניית שכונת 'אגרובנק'. ה'הגנה' ייעדה את הבית הרחוק בלב החולות, לשמש כמרכז לאימוני חברי וחברות ה'הגנה' במחוז תל אביב. בחצר המבנה תבחינו ב'סליק' גדול. מיכל ברזל עם פתח אליו נהגו "לסלק" את כלי הנשק הלא חוקיים בימי המנדט הבריטי. במיכל כזה שהיה טמון עמוק בחול ניתן היה להסליק כמה עשרות רובים, אקדחים ורימונים. בשנת 1985 נחנך במקום מוזיאון "יד להגנה" המספר את סיפור אימוני ההגנה באזור. כן, זו לא מליצה, כאן הוכן ואומן כוח הלוחמים למשימותיו בתש"ח.

הבית עצמו שימש כמגורי משפחת השומר, בחולות שהיו מסביב התקיימו אימונים בשדאות, ניווט וירי. באחד מהניסויים שנערכו כאן נורו פגזים ראשונים מ'הדוידקה', תחנתנו הבאה.

תיאום ביקור: מוזיאון וארכיון חולון, טל' 03-5050425.


בית הבאר בחוסמסה, מרכז לאימוני ה'הגנה', צולם ב 2008


הסליק בחוסמסה

מקווה ישראל

מה לשים ב Waze? מרכז המבקרים, מקווה ישראל.

נחזור לכלי הרכב ונסע עמו צפונה לעבר רחוב קראוזה ושער בית הספר החקלאי מקווה ישראל. נחנה את הרכב בכניסה (מימין לשער נמצא מגרש חנייה) ונכנס ברגל לכיוון מרכז המבקרים ומבני המועצה לשימור אתרים.
תאום הביקור במקווה ישראל: 03-5086624.

בית הספר החקלאי הוקם בשנת 1870 ע"י חברת 'אליאנס' כי"ח מפריז. חניכיו הבוגרים הצטרפו ל'הגנה' כבר בשנות העשרים של המאה שעברה. בית הספר היה חוליה חשובה מאד במערך ההגנה על הדרך לירושלים ועל יישובי האזור. בסמוך למרכז המבקרים ומצפון לו כ 60 מ' נמצא מבנה בן קומה אחת, צריף "המכניקה העדינה". כאן הייתה סדנת העבודה של המורה למסגרות דוד לייבוביץ (1904 – 1969). שמעו של המורה דוד יצא למרחוק כמהנדס היודע למצוא פתרונות לצרכים מיוחדים. מפקדת ההגנה בת"א פנתה אליו על מנת שיגייס את כל מרצו בכדי ליצור בחשאי מרגמה מקומית, כך נולדה "הדוידקה". כאמור ניסוי הירי הראשון נערך בחולות חולון, בפעם הראשונה בה נטלה חלק בקרבות ירתה המרגמה מספר פגזים מערבה לעבר בתי השכונה הערבית אבו כביר וגרמה לבריחה גדולה (13.3.48).

באתר יש שירותים.


מרגמת ה'דווידקה' בחצר חוסמסה בחולון

אנדרטת שבעת הנוטרים

מה לשים ב Waze? רחוב משה שרת, אזור

נחזור לכלי הרכב ונסע עמו לעבר אנדרטת שבעת הנוטרים באזור. נכנס דרך רחוב משה שרת אל החנייה בסמוך לפארק אזור. נחנה את כלי הרכב ונצא ברגל מרחק קצר מזרחה. שם נבחין באנדרטה לזכר הנופלים.
ב 22 בינואר 1948 יצא טנדר של נוטרי חולון למשימת אבטחה על הדרך בין יפו לירושלים. המשימה הייתה לאבטח את מעברה של שיירת משאיות מיוחדת במינה. המשאיות העבירו בחשאי את מטוסי האוסטר ("פרימוס", בפי אנשי התקופה) שנקנו מהבריטים, מבסיס האוויר בעקיר (תל נוף) לעבר מרתף היקב במושבה הגרמנית שרונה.

הטנדר הפתוח יצא ממקווה ישראל, בנוסף לששת הנוטרים ומפקדם דוד איבניצקי היה בו אליהו (אליק) שמיר מפקד בפלמ"ח שעליו הוטלה אבטחת הדרך בקטע הסמוך לתל אביב. הערבים הכינו מארב וכל שבעת אנשי הטנדר נהרגו בסמוך למקום בו נמצאת האנדרטה כיום.

חשוב לציין כי בחודשים דצמבר 47 – מאי 48 היו אלה בעיקר הנוטרים (שוטרים חברי ה'הגנה' שגויסו למשטרה הבריטית) ואנשי הפלמ"ח (הזרוע הצבאית הסדירה של ה'הגנה') שעמדו בפרץ ועסקו במשימות האבטחה, ליווי השיירות ועד. שבעת הנופלים מופיעים כשבעה כוכבים מצדי הכביש בסמלה של המועצה המקומית אזור. לזכרם נקרא בית הספר היסודי ביישוב "השבעה". גם בחולון הסמוכה ממנה יצאו הנוטרים נמצאת "כיכר השבעה" (בצומת הרחובות ז'בוטינסקי וחנקין).


אנדרטת השבעה באזור


הנצחת דוד איבניצקי, סמל הנוטרים, בבית האבות משען בחולון


חוברת י"ב אתרי ההגנה בחולון