מוזיאון הגנה
מוזיאונים וארכיונים

מוזיאון ההגנה ע"ש אליהו גולומב

התצוגה בארבע קומות המוזיאון היא מהמתקדמות והמתוחכמות מסוגה. המעוצבת באמצעות מסכי וידאו ענקיים, דגמים, תפאורות וסיפורים מתולדות הארגון מהקמתו ועד היותו לצה"ל.

הסיפור ההיסטורי מובא באמצעות סיפורם האישי של חבר פלמ"ח צעיר ונער ניצול שואה הנוטלים חלק באירועים הבולטים בתקופת המאבק כגון: 'ליל הגשרים', העפלה ועוד.

קומת הכניסה - בית גולומב

מוזיאון ה"הגנה" שוכן בשדרות רוטשילד, בבית שנבנה בשנת 1923 בתל-אביב. המוזיאון נבנה סביב ביתו של מייסד ארגון ה"הגנה" ומצביאו הבלתי מוכתר - אליהו גולומב. בשנים 1945-1930 שימש הבית כמטה חשאי של ה"הגנה", והתקבלו בו החלטות גורליות לקיומו של היישוב העברי בארץ בנושאי הגנה וביטחון, התיישבות והעפלה.

בתחילת שנות החמישים נמכר הבית ליזם, שביקש להרסו ולבנות במקומו מבנה חדש. יוצאי ה"הגנה", פקודיו של גולומב, החליטו לפעול להפיכתו של הבית למוזיאון, שישמר את זכר מפעל החיים של מפקדם.

חדר המגורים וחדר העבודה של גולומב השוכנים בקומת הכניסה וחזית הבית שומרו כפי שהיו. מסביב נבנו שלוש קומות של תצוגה, המציגה את סיפור הקמתו של היישוב העברי בשנות המנדט הבריטי ואת סיפורו של ארגון ה"הגנה" שהגן על קיומו של היישוב.

קומה ראשונה - מ״השומר" עד תום מלחמת העולם השנייה (1945-1907)

בקומה הראשונה מוצגים תולדות היישוב וארגון ה"הגנה" מהקמת ארגוני המגן הראשונים בימי העלייה השנייה, "בר-גיורא" (1907) ו״השומר" (1909), שהפכו את משימת השמירה וההגנה העצמית לחלק מן המפעל החלוצי.

בהמשך מוצגים אירועי הדמים שפרצו לאחר הכיבוש הבריטי של ארץ-ישראל (מאורעות תר"פ-תרפ"א 1921-1920 ), שהביאו להקמתו של ארגון ה"הגנה" ביוזמתם של אליהו גולומב ודוב הוז; מאורעות תרפ"ט (1929) שהבהירו ליישוב היהודי את הצורך בכוח מגן עצמאי; ושנות המרד הערבי - מאורעות תרצ"ו-תרצ"ט (1939-1936) - ימי "חומה ומגדל״ ה"יציאה מן הגדר" הקמת משטרת היישובים העבריים, "הנודדת" ופלגות הלילה בפיקודו של "הידיד" אורד וינגייט.

התצוגה בקומה מסתיימת בתום המרד הערבי, גזירות "הספר הלבן" ופרוץ מלחמת העולם השנייה (1939), ההתנדבות לצבא הבריטי, הקמת הפלמ"ח והקמת החטיבה היהודית הלוחמת - (הבריגדה), המפגש עם ניצולי השואה והעקורים באירופה ותחילתו של מפעל הבריחה וההעפלה.

קומה שניה - בריחה, העפלה ומאבק (1947-1945)

בקומה השנייה של המוזיאון מוצגות שנות ההעפלה והמאבק בתום מלחמת העולם השנייה.

מפעל ההעפלה אורגן על ידי המוסד לעליה ב׳ - זרוע חשאית של ארגון ה״הגנה״. זרם אניות המעפילים הלך וגבר, למרות שמרבית האניות נעצרו על ידי הבריטים והמעפילים הועברו למחנות מעצר בארץ-ישראל ובהמשך בקפריסין.

התצוגה מציגה גם את הרכש והייצור המחתרתי של נשק ותחמושת שארגון ה״הגנה״ עסק בו מראשית פעילותו. הנשק יוצר במפעלים חשאיים - (תע״ש) והוחבא במקומות מסתור (סליקים) ומחבוא.

באוקטובר 1945 יזמה הנהגת היישוב מאבק משותף עם אצ״ל ולח״י במסגרת ״תנועת המרי״. הפעולות שביצע ארגון ה״הגנה״, כוונו נגד הגבלות העלייה ורדיפת המעפילים. גולת הכותרת של תנועת המרי היה ״ליל הגשרים״, במהלכו פגעו כוחות הפלמ״ח ב 11- גשרים שחברו את ארץ-ישראל עם המדינות השכנות.

קומה שלישית - מכ״ט בנובמבר עד להקמת צה״ל (1948-1947)

בקומה זו מוצגים האירועים מפרוץ מלחמת העצמאות, למחרת הצהרת האו״ם על חלוקת ארץ-ישראל לשתי מדינות בכ״ט בנובמבר 1947 , ועד להכרזה על הקמתה של מדינת ישראל והפקודה להקמת צה״ל.

התצוגה כוללת מיצג אורקולי המציג את המהלכים העיקריים במלחמת העצמאות ומתמקד במערכה לפריצת הדרך לירושלים הנצורה.

ב 26- במאי פרסם דוד בן-גוריון, ראש הממשלה ושר הביטחון, את הפקודה להקמת צה״ל. ב 1- ביוני 1948 הושבעו הלוחמים - אנשי ״ה״הגנה״, האצ״ל ולח״י והיו לצבא הגנה לישראל. ה״הגנה״ העניקה לצה״ל את עיקר הכוח הלוחם, נשק וציוד לחימה וערכי לחימה.

בכך הושלם המעבר מה״הגנה״ לצבא הגנה לישראל. בפקודת היום להקמת צבא הגנה לישראל כתב ראש הממשלה ושר הביטחון דוד בן-גוריון : ״עם הקמת מדינת ישראל יצאה ״הגנה״ ממחתרת ונהפכה לצבא סדיר. עצום ורב החוב שחייב היישוב והעם היהודי ל׳הגנה׳״.

אפשרויות פעילות במוזיאון:

צוות המוזיאון מתאים את ההדרכה לקהלי יעד שונים - תלמידים, חיילים, עולים חדשים, תיירים ומשפחות, בקבוצות (על פי תאום מראש) וכיחידים.

התצוגה הינה דו-לשונית (עברית/אנגלית) וניתן לקבל הדרכה גם ברוסית ובצרפתית (על-פי תיאום מראש).

ביקור במוזיאון כולל: שיחת פתיחה, הקרנת סרט מבוא על התקופה, סיור מודרך בתצוגה, כולל הפעלות המותאמות לקהל המבקרים, וחזיון אור קולי על הקרב על ירושלים ומלחמת העצמאות.

בשעות אחר הצהריים והערב ניתן לקיים במוזיאון פעילויות מיוחדות כמו:
מפגשי הורים-ילדים (לרגל 'יום המשפחה', חגי ישראל וכדומה), השתלמויות בית ספריות ואפילו חגיגת בר/בת מצווה.

אפשרויות פעילות מחוץ למוזיאון:

סיור מודרך בין אתרי שדרות רוטשילד: רחוב הרצל, גמנסיה הרצליה (מגדל שלום), בנין השגרירות הרוסית המחודש, בתי הראשונים, אנדרטת הראשונים והיכל העצמאות.

סיורים שונים: צוות המוזיאון ישמח להמליץ על מסלולים ארוכים מעט יותר בסביבת המוזיאון - נווה-צדק, מגדל שלום, המדרחוב בנחלת בנימין ועוד.

כתובת:
שדרות רוטשילד 23, תל אביב

שעות פתיחה
א' - ה' 08:00 - 16:00;
ביום ו' ובשעות אחה"צ והערב- בתאום מראש.
שבת וחג - סגור.

לפניה לצוות המוזיאון
טלפון: 03-5608624, 03-5600809
פקס: 03-5666131

עלות כניסה
למבוגר יחיד 15 ש"ח
תלמידים, נוער, סטודנטים ופנסיונרים 10 ש"ח
חיילים, מורים, עולים חדשים, ותיקי ה'הגנה', אנשי מערכת הביטחון וגמלאיו, נכי צה"ל - ללא תשלום.

נשמח לראותכם ולעמוד לרשותכם לכל מידע נוסף.

תולדות מוזיאון ההגנה בבית אליהו גולומב ◄

דף המוזיאון באתר משהב"ט ◄

דף המוזיאון באתר יחידת המורשת והמוזיאונים ◄